Wij willen een Hillegom waar Hillegommers trots op zijn. U toch ook?  

Hart voor Hillegom is dé nieuwe lokale en realistische partij met het hart op de juiste plaats! We zijn sociaal en betrokken voor nu en later!  

We zetten ons in voor een fijne leefomgeving voor alle Hillegommers en iedereen die in Hillegom verblijft. Dit vindt u terug in onze hartenkreten.  

Iedereen heeft zijn eigen idee over de ideale leefomgeving. Hart voor Hillegom wil dat Hillegom een fijn dorp is voor iedereen. Hart voor Hillegom ziet graag een plaats met veel groen, een gezond leefmilieu, met voldoende goede huisvesting en alle mogelijkheden om te participeren in en voor onze leefomgeving. 

Hart voor Hillegom wil af van de “achterkamertjespolitiek” waarbij coalitiepartijen voor de besluitvorming in de raad met elkaar overleggen en vooraf hun standpunt bepalen. Daarom wil Hart voor Hillegom geen coalitie en oppositie verhouding in de nieuw te vormen Raad na de Gemeenteraadsverkiezing van maart 2022 maar een “Raadsbreed akkoord”! Ook wil Hart voor Hillegom dat bestuurders zoals wethouders in functie geen direct contact met hun oorspronkelijke politieke partij onderhouden. Een wethouder is er voor alle inwoners en mag daarom geen directe betrokkenheid bij welke politieke partij dan ook hebben bij de overwegingen tot besluitvorming in de Raad. Tot slot zou Hart voor Hillegom graag zien dat een wethouder in functie geen lijsttrekker kan zijn van een partij die meedoet aan de Gemeenteraadsverkiezingen. Hart voor Hillegom is groot voorstander van een transparant en open proces in een democratisch orgaan als de Gemeenteraad. 

In dit verkiezingsprogramma vindt u onze standpunten, de uitwerking van de meest belangrijke hartenkreten. 

Onze hartenkreten voor u! 

  • Terugkeer van politiepost en wijkagent 24/7 terug in de wijk 

Een fijne leefomgeving, een veilig gevoel 

  • Sociaal en betaalbaar wonen op maat voor alle Hillegommers 

Een betaalbaar en passend huis is belangrijk in een fijne leefomgeving 

  • Cultuurhistorie en monumentenbeleid is belangrijk voor Hart voor Hillegom. 

 In een fijne leefomgeving is er aandacht voor cultuurhistorische waarden. 

  • Bewust omgaan met het milieu, behoud en aanplant van bomen  

In een fijne leefomgeving zijn groen en aandacht voor het milieu belangrijk! 

  • Centraliseren ambulancepost en vestiging huisartsenpost en mortuarium 

zorg is snel en bereikbaar in een fijne leefomgeving 

  • Aandacht voor energietransitie en aanpak energiearmoede 

In een fijne leefomgeving is ruimte voor nieuwe energiebronnen en kan iedereen de energierekening betalen!  

  • Aandacht voor dierenwelzijn, leefbaarheid en eenzaamheidsbestrijding 

In een fijne leefomgeving is ook ruimte voor onze dieren! 

  • Bereikbare, toegankelijke zorg voor iedereen en alle leeftijden 

Voor allen, niemand uitgezonderd dient in een fijne leefomgeving de zorg drempelvrij te zijn 

  • Herziening bedrijfsterreinen, vestigingsbeleid en verkeersinfrastructuur  

Kansen en ruimte om te ondernemen, banen dichtbij huis. Dat is een fijne leefomgeving 

  • Geen plek voor een paarse krokodil in Hillegom 

In een fijne leefomgeving is geen plek voor een paarse krokodil

Veilige leefomgeving:  

Hart voor Hillegom wil weer een politiepost terug in Hillegom. Dicht bij de inwoners en goed voor de veiligheid. De wijkagent moet weer terug op straat en iedere moment van de dag goed bereikbaar zijn! 

Veiligheid is belangrijk. Iedereen heeft er mee te maken. Veiligheid heeft ook diverse kanten, ook het verkeer en de inrichting van het dorp en de omgeving hebben er mee te maken.  

In Hillegom gebeurt iedere dag wel iets. Veel mensen voelen zich daardoor minder veilig. Dit komt ook omdat ze nergens met hun melding naar toe kunnen. Een politiepost, bijvoorbeeld in combinatie met de dokterspost of brandweer, kan het gevoel van veiligheid vergroten.  In de politiepost hoeven geen politiemensen dag en nacht aanwezig te zijn, maar wel iemand die de eerste opvang kan doen en als het nodig is kan zorgen dat politie snel ter plaatse kan zijn. Iemand kan snel verder verwezen worden en sneller de juiste hulp of ondersteuning krijgen.  

Een fijne leefomgeving is een plek waar je je veilig voelt!  

Sociaal en betaalbaar wonen op maat:  

Hart voor Hillegom wil het bestaande beleid, de woonvisie, aanpassen op de werkelijke behoeften van Hillegommers.  Er is een enorm tekort aan goede, sociale woningen, vooral in de huursector. Hillegommers worden daardoor vaak gedwongen naar plaatsen in de regio te verhuizen.  

Hart voor Hillegom wil voorrang voor Hillegommers bij nog te bouwen huizen. Bouwplannen moeten voor minimaal 30% uit sociale woningbouw bestaan.  

De woonvisie geeft wel aan dat er eigenlijk veel meer sociale huurwoningen nodig zijn, maar wat er gebouwd wordt is meestal duurder en vaak koopwoningen. Er wordt ook onvoldoende aandacht besteed aan bouwen voor doelgroepen, zoals jongeren en ouderen. Hart voor Hillegom wil dat daar meer aandacht voor komt. Bij nieuwe plannen moet bijvoorbeeld ook gedacht worden aan kangoeroewoningen, een knarrenhof en tiny houses. In het belang van de woonvisie dient er een onderzoek en discussie te komen omtrent het bebouwen van bepaalde (arme) bollengrond. Ook moet het ombouwen van bedrijfspanden naar woningen en bedrijfswoningen boven bestaande bedrijven makkelijker gemaakt worden.  

Er moet anders gekeken worden naar plannen en inzet van ontwikkelaars. De gemeente moet een veel actievere rol spelen binnen de grondpolitiek. Het recht van 1e koop moet door de gemeente actief ingezet worden.  Zo komt er meer ruimte om woningen te bouwen waar de inwoners behoefte aan hebben. Betaalbaar en gevarieerd naar de opbouw van de inwoners.  

Een betaalbaar en passend huis is belangrijk voor een fijne leefomgeving! 

Cultuurhistorie en monumentenbeleid:  

Het afgelopen jaar is veel te doen geweest over een aantal gebouwen die veel Hillegommers liever niet gesloopt zouden zien. Hieruit blijkt hoe belangrijk cultuurhistorie en monumentenbeleid voor Hillegom is. In Hillegom is de Stichting Vrienden van oud Hillegom erg actief, maar hun adviezen over behoud van belangrijke gebouwen worden zelden overgenomen door de gemeente.  

Hart voor Hillegom maakt zich daar zorgen over. Het advies van de Vrienden van Oud Hillegom zou zwaar moeten wegen bij sloopplannen. Ze zouden ook betrokken moeten worden bij de ontwikkeling van nieuwbouwplannen.  Hoe kunnen we oude waardes behouden en toch vernieuwen. Een belangrijke vraag waar wij ons de komende jaren graag voor in willen zetten.  

Dat geldt ook voor een versterking van het monumentenbeleid. Oude, waardevolle gebouwen moeten beter beschermd worden en er moet meer financiële ondersteuning komen voor het opknappen van monumenten door de eigenaren. Zo kunnen veel monumentale panden behouden blijven en beter bestand de toekomst tegemoet gaan. Een belangrijk onderwerp waar wij ons de komende jaren voor in willen zetten. 

Deze bescherming moet ook voor beschermde dorpsgezichten/landschappen gelden, zoals bijvoorbeeld de Oude Beek of het Lokhorsterduin (Bos bij Vogelenzang) 

Cultuurhistorie is ook de bollensector. Voor de bescherming hiervan is het Pact van Teylingen afgesloten. Volgens het Pact van Teylingen horen de paardenweitjes hier niet bij. Hart voor Hillegom vindt dat de paardenweitjes voor de huidige eigenaren gedoogd moeten worden.  

Wat Hart voor Hillegom betreft zou binnen het Pact meer aandacht moeten zijn voor de cultuurhistorische waarde van de gronden. Het gesprek over gebieden die niet of nauwelijks cultuurhistorische waarden hebben en zouden kunnen dienen als bouwgrond gaan wij niet uit de weg.  

Hillegom moet aantrekkelijker worden voor het toerisme en meer bieden dan bollenvelden. De toeristische sector moet vanuit de gemeente beter ondersteund worden. 

In een fijne leefomgeving is aandacht voor cultuurhistorische waarden! 

Bewust omgaan met het milieu, behoud en aanplant van bomen:  

Hart voor Hillegom vindt het belangrijk dat we zorgen dat we ons dorp goed leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Bewust omgaan met het milieu en groen is daarvoor heel belangrijk.  

Hillegom staat niet bekend als groene gemeente, dat moet veranderen. Vooral bomen moeten het al jaren ontgelden, terwijl ze belangrijk zijn voor het tegen gaan van de opwarming van de aarde en onze zuurstofvoorziening. Hart voor Hillegom pleit daarom voor het invoeren van een kapvergunning met her-plantplicht voor alle bomen. Zieke of dode bomen of bomen die veel ernstige overlast veroorzaken mogen dan gekapt worden, maar er moet dan wel een nieuwe boom voor terug geplant worden. Hiernaast willen we op plekken waar dat mogelijk is een tiny forest (klein bos) maken, een plek waar nieuwe bomen een kans krijgen en bij elkaar Hillegom een groener karakter kunnen geven. Ook bestaande parken als het Wilhelminapark en het Molenduintje zouden zo opgeknapt kunnen worden. De Groeituin bij de Oude Beek is een goede leerplek voor milieuvriendelijk tuinieren. Hart van Hillegom wil mogelijkheden onderzoeken om dit mooie initiatief uit te breiden, zodat meer mensen ervan kunnen genieten, leren en profiteren van een groene omgeving.  

Bij bewust omgaan met het milieu hoort ook het afvalbeleid. Er staan nu vaak afvalcontainers op de stoepen. Dit ziet er rommelig uit. Hart voor Hillegom is voorstander van ondergrondse afvalcontainers in de wijken. Het nieuwe afvalbeleid zorgt voor veel onduidelijkheid en meer zwerfafval. Te kleine containers, te weinig ophaalmomenten zorgen ervoor dat meer afval wordt gedumpt op plekken die daar niet voor bedoeld zijn. Het zorgt voor klachten van mensen die geen raad meer weten met hun afval en daardoor in de ‘verkeerde’ container doen. Dit levert een averechts effect op van goede en zorgvuldige afvalscheiding. Afvalscheiding bij de afvalcentrales blijkt beter te werken. Hart voor Hillegom wil kijken welke mogelijkheden er zijn om het afval te laten scheiden door de afvalcentrale. 

In een fijne leefomgeving zijn groen en aandacht voor het milieu belangrijk!  

Ambulancepost, huisartsenpost en mortuarium: 

Hart voor Hillegom vindt dat zorg dichtbij huis beschikbaar moet zijn. Zorg, van de wieg tot het graf en vooral op momenten dat je zorg het hardst nodig hebt. Daarom willen we in Hillegom of desnoods op de grens van Hillegom en Lisse een (para)medisch centrum, met een volwaardige huisartsenpost, eventueel in combinatie met een ambulancepost. Deze locatie moet goed bereikbaar zijn, met openbaar vervoer en met voldoende parkeergelegenheid.  

Natuurlijk vraagt het een investering, maar door te kijken naar combinaties met bedrijfsruimte erboven kan het snel en goed rendabel worden.  We denken dan aan dienstverlening of flexkantoren. Hier zou bijvoorbeeld een thuiszorginstelling gehuisvest kunnen worden.  

Het waardig kunnen sterven is voor Hart voor Hillegom een belangrijk punt. Ook de gemeente moet “oog en oor” hebben voor inwoners die aan het einde van een levensfase zijn en in hun vertrouwde omgeving de laatste levensfase kunnen doormaken. De laatste reis van een geliefde hoort dichtbij te zijn. Hart voor Hillegom gaat ervoor strijden dat er een Mortuarium terugkomt in Hillegom. Een onderzoek naar een hospice.

Zorg is in een fijne leefomgeving dichtbij te vinden! 

Aandacht voor energietransitie en aanpak energiearmoede: 

Voor het jaar 2050 verandert onze energievoorziening. We moeten nu al bij bouwplannen nadenken of op het dak zonnepanelen komen, een warmtepomp of andere alternatieve energiebronnen worden gebruikt. 

Zonnepaneel parken en grote windmolens passen niet in Hillegom. We moeten zoeken naar alternatieven. Hart voor Hillegom wil een denktank met de belangrijkste betrokken maatschappelijke partijen en inspraak van de burgers. Deze groep kan adviseren over hoe en wat we in Hillegom willen en kunnen doen om onze energie duurzamer te maken. Bij het zoeken naar alternatieve energiebronnen moet veel aandacht zijn voor nieuwe ideeën.  Denk aan windbomen, windwokkels, aardwarmte en alle andere vormen van alternatieve en duurzame energie. Wij willen laten onderzoeken of in de toekomst een kleinschalige thorium kerncentrale de oplossing zou kunnen zijn voor de energietransitie. 

Bij de energietransitie wordt veel landelijk of provinciaal bepaald. Als gemeente kunnen we kritisch kijken naar nieuw te vestigen bedrijven en in gesprek gaan met gevestigde bedrijven. Bijvoorbeeld over het beschikbaar stellen van daken voor zonnepanelen of kleine windbollen.  

Hart voor Hillegom wil niet dat de inwoners van Hillegom gedwongen worden dat hun huis van de gasaansluiting af moet. Nieuwbouwwoningen moeten zonder gasaansluiting worden opgeleverd en vanuit de gemeente moeten inwoners die van hun gasaansluiting af willen hier actief bij geholpen worden. Dat kan door de inzet van energiecoaches.  

Dit jaar is de prijs voor energie erg gestegen. Dit maakt dat sommige mensen in de knel komen financieel gezien, maar ook sociaal, doordat er niet voldoende geld is om de energierekening te betalen. Mensen zetten daardoor de verwarming lager en durven niemand meer binnen te laten, of ze komen in de financiële problemen. Er komt een financiële tegemoetkoming vanuit het rijk. We weten niet of dit voldoende zal zijn om problemen te voorkomen. Hart voor Hillegom wil dat de gemeente dit goed in de gaten houdt en geld beschikbaar stelt om mensen die het niet redden via de bijzondere bijstand een aanvulling te geven om energie armoede te voorkomen. 

In een fijne leefomgeving is ruimte voor nieuwe energiebronnen en kan iedereen de energierekening betalen!  

Dierenwelzijn, leefbaarheid en eenzaamheidsbestrijding:  

In Hillegom hebben veel inwoners huisdieren. Huisdieren zijn belangrijk voor het welbevinden en geluksgevoel van mensen. Mensen die een huisdier hebben voelen zich vaak minder eenzaam en maken makkelijker contact met anderen. Onze huisdieren hebben ruimte nodig. Katten vinden meestal makkelijk hun eigen weg, maar voor honden wil Hart voor Hillegom samen met inwoners kijken naar meer plekken waar losloopplaatsen mogelijk zijn.  

In Hillegom is op een aantal plekken veel overlast van hondenpoep. Hier moet meer aandacht voor komen. Het plaatsen van meer hondenpoepbakken en bakken waar poepzakjes direct bij hangen. De overstap op papieren hondenpoepzakjes zorgt voor minder plastic afval. Zelfs als het afbreekbaar plastic is, papier is nog net een beetje meer milieuvriendelijk.  

In Hillegom hebben we het hertenkamp. Hart voor Hillegom wil hier een kinderboerderij van maken, waar dieren ook aangeraakt kunnen worden. Op de kinderboerderij kunnen mensen met een beperking een nuttige tijdsbesteding of werkplek vinden en samen met vrijwilligers helpen de dieren te verzorgen. Een kinderboerderij kan ook gedeeltelijk de functie van een dierenopvang op zich nemen voor dieren die gewond of hulpeloos gevonden zijn. Samenwerking met de reguliere dierenopvang is belangrijk.  

De sloten moeten zo ingericht worden dat de watervogels makkelijk eten kunnen vinden, maar ook in en uit het water kunnen komen. Met natuurvriendelijke oevers lukt dit beter en ze zijn veiliger voor kinderen. Als dit niet kan moeten trappetjes aan de beschoeiing gemaakt worden, zodat vogels makkelijk in en uit het water kunnen klimmen.  

In de bouwverordening moet ook dierenwelzijn opgenomen worden.  In nieuwbouwplannen moet ruimte gemaakt worden voor dieren, zoals zwaluwpannen, nestkasten en mogelijkheden voor Vleermuizen om te overnachten.  

In een fijne leefomgeving is ook ruimte voor onze dieren! 

Bereikbare en toegankelijke zorg voor iedereen:  

De zorg staat onder druk. Regelmatig horen we dat er wachtlijsten zijn en dat niet altijd zorg geleverd kan worden die nodig is. Hart voor Hillegom vindt het belangrijk dat voor iedereen, voor alle leeftijden voldoende voorzieningen beschikbaar zijn en noodzakelijke zorg dichtbij huis te vinden is.  

Iedereen moet toegang hebben tot alle mogelijke en noodzakelijke hulp, van huishoudelijke, financiële, medische en psychische hulp, maar zelfs met vragen over ‘help mijn (wasmachine, vloer, tuinhek) is stuk waar kan ik dat laten maken’ of ‘ik wil gaan scheiden hoe pak ik dat aan’, en alles wat daartussen zit. De gemeente moet hier actief mee aan de slag en ruimte, tijd en geld beschikbaar hebben om deze voorzieningen toegankelijk te maken.  

In een fijne leefomgeving is noodzakelijke zorg betaalbaar, bereikbaar en dichtbij huis! 

Bedrijfsterreinen, vestigingsbeleid en verkeer:  

Hillegom is een bedrijvige en dynamische gemeente, maar bedrijfsterreinen zijn over het hele dorp verspreid. Bedrijven in woonwijken kunnen beter naar een bedrijventerrein aan de rand van Hillegom verplaatst worden. Hart voor Hillegom wil bestaande bedrijfsterreinen beter ontwikkelen, zodat meer bedrijven zich kunnen vestigen.  

Het centrum moet aantrekkelijk worden voor de Hillegommers en mensen uit de regio. Dat kan door het aanleggen van meer groen en behoud van cultureel erfgoed.  Voor de komende jaren is het belangrijk dat er niet opnieuw straten opengebroken worden, wel moet het toegankelijker gemaakt worden voor mensen met een beperking. Obstakels als stoepen en hekwerken moeten weg en ruimte maken voor een gelijkvloers of desnoods licht glooiend niveauverschil bij de terrassen. Hierdoor versterk je de toegankelijkheid voor iedereen. 

Er moet ruimte zijn voor gezellige terrassen op een groen dorpsplein en door de hoofdstraat geven meer kans op het aantrekken van nieuwe winkels. Minder strakke regels voor de invulling van winkelruimte maken vestiging van nieuwkomers beter mogelijk en daarmee de kans groter dat men eerder naar Hillegom zal komen om gezellig te winkelen.  

Hart voor Hillegom vindt dorpsverbetering belangrijk. Dat kan door vergroening, opwaardering van cultureel erfgoed en het loslaten van regels over invulling van winkelpanden. 

Hart voor Hillegom is voorstander van goede bereikbaarheid van ons dorp maar stelt de leefbaarheid en gezondheid van de inwoners op de eerste plaats. De studie die nu uitgevoerd wordt naar de Bereikbaarheid van de (Noordelijke) Duin & Bollenstreek vormt een goede basis voor afstemming van toekomstige besluitvorming. Hart voor Hillegom is groot voorstander van het opheffen van de zo genaamde “Flessenhals” aan het eind van de N207 bij nadering van het kruispunt met de N208. Een breed aquaduct op deze plaats kan zowel voor het verkeer en ook het (beroeps) vaarverkeer zorgen voor een goede doorstroming waarna goed onderzocht moet worden of het doortrekken van de N207 naar de N206 met een verdiepte aanleg van een weg naar de Keukenhof voorziet in een noodzakelijke behoefte. Ook kan hierdoor de R.Net-OV-verbinding door dit aquaduct rijden (geen extra brug bij Lisserbroek). Hart voor Hillegom wil geen bruggen maar aquaducten of onder doorgangen. Bruggen vormen de basis van verkeers-obstipatie in onze streek. Primair moet door een goed onderzoek nut en noodzaak voor aanleg van infrastructuur zoals wegen en fietspaden en dergelijke onomstotelijk bewezen zijn.  

Hart voor Hillegom wil zo min mogelijk vrachtverkeer door de dorpskern. Regulering van bevoorrading door tijdsloten of overladen van grote naar kleinere en schonere vervoersmiddelen kunnen de stroom van grote vrachtwagens in het centrum verminderen.   

We zijn trots op het station in Hillegom, maar er is geen passende en aansluitende OV-verbinding. Wij willen een rechtstreekse OV-verbinding naar het ziekenhuis in Hoofddorp. Zolang er geen dokterspost is in Hillegom moet deze ook rechtstreeks met het OV bereikbaar zijn voor iedere Hillegommer.  

In een fijne leefomgeving is er ruimte voor bedrijvigheid en het verkeer is goed geregeld!  

Geen plek voor een paarse krokodil in Hillegom: 

Hillegom is een zelfstandig dorp en wat Hart voor Hillegom betreft blijft dit zo. De ambtenaren moeten weer verbinding krijgen met het dorp en makkelijker bereikbaar zijn voor de inwoners. De gemeente moet weer bereikbaar worden voor de Hillegommers. Er moet een loket zijn waar iedereen dagelijks terecht kan met vragen, maar ook telefonisch en digitaal moet de bereikbaarheid versterkt worden.  

De ambtelijke fusie van de HLT-gemeenten heeft de afstand tot de inwoners alleen maar vergroot. Hart voor Hillegom wil geen doorverwijzingen meer van het kastje naar de muur, omdat de ambtenaren niet verbonden zijn aan Hillegom maar aan HLT. Mensen aan de balie of telefoon moeten direct antwoord kunnen krijgen op vragen en niet doorverwezen worden naar een digitaal loket of een ambtenaar op afstand. Dienstverlening van de gemeente moet weer met hoofdletters geschreven worden en binnen het gemeentehuis beschikbaar zijn en blijven.  

Dat geldt ook voor de politiek. De democratie moet terug in de gemeenteraad. Na de verkiezingen moet gekeken worden naar de gemeenschappelijke delers uit alle programma’s en zo een raadsbreedakkoord vormen. Inwoners krijgen meer het gevoel dat hun stem gehoord wordt.